Murakami Haruki és a flipper

Január 12-én ünnepelte 65. születésnapját Murakami Haruki, a Norvég erdő (Norwegian Wood) és a Kafka a tengerparton (Kafka on the Shore) című világhírű művek japán írója.

 

De hogyan is kapcsolódik a flipperhez a kortárs posztmodern irodalom egyik legnagyobb alakja (aki egyébként köztudottan komoly maratoni futó, s nyíltan ellenzi az atomenergia használatát)?

Természetesen a Pinball, 1973 c. - japánul 1980-ban, angolul 1985-ben megjelent - regényével, ami a híres Patkány-trilógia (Trilogy of the Rat) második darabja, amiben is az elbeszélő szót ejt flipperes megszállottságáról, a gépek adta felülmúlhatatlan audiovizuális élményeiről, a flippergyűjtésről, aztán arról, hogyan is öntötte egyetemi évei alatt fél keresetét ezekbe a masinákba, továbbá a Bally, Gottlieb, Williams, Chicago Coin gyártókról, a Williams Friendship "7" (1962), a Bally Grand Tour (1964) és a Gottlieb Kings & Queens (1965) flipperéről, illetőleg magát Raymond Maloney-t, a Bally alapítóját is említi, aki 1931-ben megalkotta a cég első flipperét, a Ballyhoo-t (biztosan tudjátok már, hogy galériánkban is megtalálható ebből egy példány), valamint leírja találkozását egy régi, számára sokat jelentő flippergéppel, amivel egykoron játszott, s ismét sikerült fellelnie.

Sajnos a könyv magyar nyelven még nem (illetve továbbra sem) hozzáférhető, de aki teheti és kedvet érez hozzá, olvassa el mindenképpen!

2014-2-24