Flipper a festészetben

E cikkben Tibor Zsolt festőművészről és néhány flipperes témájú alkotásáról fogunk szót ejteni.

 

Zsolt elmesélte nekünk, hogy ugyan nem nagy flipperjátékos, viszont távoli és mély csodálója a flippereknek, főként azok sok-sok rétegének; egyfajta technikai élet-metaforákként tekint rájuk (szerinte a flipper, a golyó útja emberi jelenségek, sőt az életmetaforája), amik elképesztő mechanikai, elektronikai és vizuális megoldásokat ötvöznek. Az esztétika a The Who glames Pinball Wizard-ja gyerekkorának 70-es/80-as Magyarországán átszűrve. Lelkesen teszi még hozzá, hogy véleménye szerint nagyjából ugyanaz az elektromechanika számtalan kis mikrovilágot mozgat, narrál, mindezt gyönyörűnek látja a maga popos módján. Már egészen fiatalon megnézte a The Who Tommy musicaljéből a Pinball Wizard-os részt.
Vannak homályos emlékei még arról is, hogy megfordult pár presszóban, ahol fagyigép és flipper is üzemelt.

Örömmel osztotta meg kifejezetten velünk ilyen témájú - alapvetően viszonylag régebbi, a címükben is orientáló - munkáit, a fotókon azokból szemezgettünk. Balról jobbra (illetve fentről lefelé) haladva: Flipper, Flipperstadt II., Napközi flipper valamint egy pici vázlatrészlet.
Nekünk rögtön talán a grafit- és papíralapú Flipper c. mű nyerte el leginkább tetszésünket, de természetesen rátok bízzuk, hogyan is látjátok egyénileg ti is. A Flipperstadt II. és a Napközi flipper is bődületesen kifejezőek (ezek már vászonalapúak, vegyes technikával készültek).

A Flipper II.-re keresztelt híres nagyméretű rajz pedig az egyik legjelentősebb magyarországi kortárs múzeum, a Ludwig Múzeum honlapján nézhető meg, ne hagyjátok ki, ha az előbbiek is felkeltették érdeklődéseteket: 

 http://www.ludwigmuseum.hu/site.php?inc=mutargy&muId=87142&menuId=67

http://www.ludwigmuseum.hu/inc/kepgaleria.php?tipus=mutargy&id=87142

Azt érdemes még róla tudni, hogy 2012-ben a Ludwig megvásárolta saját gyűjteménye számára, ami egy művész életében egyben hatalmas elismerés is.

Itt található Zsolt igényes és letisztult honlapja (további munkáival), érdemes felkeresni: http://www.tiborzsolt.com/

Kiemelnénk feltétlenül a Studio Pinball elnevezésű csodát: http://tiborzsolt.com/in-space/item/96-studio-pinball-zsolt-tibor

 A témához némileg kapcsolódóan külön ajánljuk még figyelmetekbe ezt a linket is, ahol egy olyan átalakított flipperasztalt mutatnak be, ami tud festeni úgy, hogy a festéket a golyó viszi magával (mi úgy gondoljuk, hogy zseniális, de Zsolt szerint is egy nagyon szép minimalista projektről van szó): http://neon.hu/kattanj_meg/uj-muveszet-flipperfesteszet-274750

Örülünk, ha nyitottsággal tudjátok fogadni ezt a kis művész(et)i irányú kitekintést, köszönjük mindenkinek a figyelmét!